Blog

Robin Hood kalandjai, avagy a klasszikus történet izgalmas képregény formájában - Könyvajánló

A XII. század vége és a XIII. század eleje körül élt Robin Hood, a brit népmesék egyik kiemelkedő alakja, aki Russel Puntert is megihlette. Bár továbbra sem áll rendelkezésre megbízható bizonyíték arra vonatkozóan, hogy valóságban létezett-e ez a figura, aki a gazdagoktól elvett vagyonból segítette a szegényeket, máig hatalmas rajongás veszi körbe. Ahogy a mondás is tartja, minden jó történetben és legendában van valami igazság! Feltehetően több híresebb tolvaj legendáját mosták össze az idők folyamán, és így jöhetett létre az a Robin Hood, akit napjainkban is ismerünk.

Tovább olvasom >>


3 Kreatív fejlesztő játék ötlet meseolvasás után

A meseolvasás remek időtöltés szülők és a gyerekek közötti kötődés erősítésére, este pedig egy pihentető kikapcsolódás is lehet, ami segíti az elalvást. Ennél viszont sokkal több is lehet, mutatjuk, mennyi fejlesztő és kreatív játékot lehet még meseolvasás után csinálni!

Tovább olvasom >>


Hogyan találjuk meg a gyereknek a legmegfelelőbb mesekönyvet?

A mesék világában minden oldal egy új kalandot rejt magában, ahol a gyerekek átélhetik a csodálatos történeteket és fontos élethelyzeteket ismerhetnek meg. Azonban a megfelelő mesekönyv kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, ráadásul súlyos következményekkel járhat egy rossz választás. Elsősorban csökkentheti az érdeklődést az olvasás iránt. Ha túl bonyolult, vagy unalmas könyvet választunk, az negatívan befolyásolhatja a gyermek hangulatát és fejlődését is.

Tovább olvasom >>


Mesék a színfalak mögött: A Kreativitás Titkos Receptje

Elsősorban szükség van egy jókora adag inspirációra, amelyet minden meseíró más területről merít. Például a Nándi mese úgy jött létre, hogy az írók elsősorban a saját gyermekeiket akarták vele szórakoztatni.

Tovább olvasom >>


Varázslatos ajándékötletek: kicsiktől a nagyokig

Húsvét, gyereknap vagy bármilyen ünnep közeledtével mindig izgalommal teli időszak az ajándékozás. Gyerekek számára különösen fontos, hogy olyan ajándékot kapjanak, ami nemcsak szórakoztató, de fejleszti és izgalmas kalandokra invitálja őket. Íme néhány remek ötlet különböző érdeklődési körök szerint, hogy biztosan megtaláld a megfelelőt!

Tovább olvasom >>


Úton a kalandok világába: Miért is jó, ha az autóban olvasnak a gyerekek?

Az autóutak gyakran az unalom, a nyűg és a végtelen “Miért nem érkeztünk még meg?”-ek birodalmává válnak, különösen ha kicsikkel van dolgunk. De mi lenne ha lenne egy titkos fegyverünk az ilyen helyzetekre? Az olvasás. Ha gyerekeinket könyvekkel látjuk el a kocsiban, számos problémát meg tudunk előzni.

Tovább olvasom >>


Megéri az iskola előtt elkezdeni a nyelvtanulást?

A gyerekkori nyelvtanulás megosztott kérdés, amire pro és kontra érveket is bőven lehet találni. Most megpróbáljuk összeszedni ezeket és a külföldi gyakorlatot is figyelembe véve konklúziót vonni a kérdésben.

Tovább olvasom >>


Egy mindenkiért, mindenki egyért

A Három Testőr Alexandre Dumas klasszikusa, ami az izgalmas és lebilincselő történet mellett a gyerekeknek is fontos erkölcsi tanításokat tartalmaz.

Tovább olvasom >>


Találd ki mennyire szeretlek: Mesekönyv gyerekeknek és szüleiknek

A gyerekek nagy része ismeri a Találd ki mennyire szeretlek című rajzfilmsorozatot, de kevesen tudják, hogy a népszerű sorozat egy mesekönyv alapján íródott.

Tovább olvasom >>


Bear Grylls a modern Robinson Crusoe: szórakoztatva tanít a túlélésre

Extrém körülmények, undorító ételek és néha egy-egy sztár: Bear Gryllst karrierjében pont úgy megtalálhatóak a tv műsorok és a könyvírás, mint a katonai szolgálat és a rekordokat döntögető expedíciók. Gyakorlatilag Bear Grylls egy élő legenda, akinek főműsoridőben sugárzott sorozatain lassan már generációk nőttek fel. De miért olyan különlegesek Bear Grylls kalandjai?

Tovább olvasom >>


Az ifjúsági ismeretterjesztő könyvek világa

Napjainkban az internet széleskörű elterjedésével és napi szintű használatával látszólagosan visszaszorult a könyvek szerepe. Különösen a fiatalabb korosztály esetében merülnek fel aggályok a könyvolvasás terén. Azonban ez ne tévesszen meg minket. Egyre több és több olyan kiadvány jelenik meg a piacon, amelyek új szemléletet és változatosságot hoznak a száraz sorok közé. Ilyenek a modern, ifjúsági ismeretterjesztő könyvek is, amelyek témájukban és felépítésükben is eltérő képet mutatnak elődeikhez képest. De mégis hogyan tudják ezek az ismeretterjesztő könyvek lekötni a gyermekek figyelmét?

Tovább olvasom >>


A mese és a tankönyv találkozása, vagyis a történelmi témájú gyerekkönyvek

A könyvek világában különös helyet foglalnak el a történelmi témájú gyerekkönyvek. Attól függetlenül, hogy milyen korosztály számára íródott (vagy akár rajzolt) kiadványról van szó, szinte mindegyik elhelyezhető a mesék és a tankönyvek világa között. Egyszerre hordozzák mindkét típus pozitív tulajdonságait. De miket is tanulhatnak a kicsik ezekből a történelmi témájú gyerekkönyvekből? Vagy egyáltalán miért is érdemes ilyen történeteket is olvasniuk/olvasnunk nekik?

Tovább olvasom >>


Így fejlesztik a színezők gyermeked készségeit

A színezők manapság reneszánszukat élik. Ennek oka részben a színek bizonyítottan gyógyító mivoltában, részben a szem-és kézkoordináció fejlesztésében, a finommotoros készségek kialakításában keresendő. Ám a gyerekek esetében van még egy, elvitathatatlan előnye a színezésnek: a mentális egészségük, ezáltal pedig jövőjük megalapozása. A kiemelkedő stressztűrő képesség ugyanis játszva kialakítható a színes tollak, ceruzák vagy festékek segítségével – szó szerint. De miben is rejlik a színek mágiája valójában? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Tovább olvasom >>


Környezetvédelem gyerekeknek játékosan, szerethetően!

Napjainkban egyre többet hallhatunk bolygónk megóvásának fontosságáról – és sürgősségéről. Tavaly már július 28-án elhasználtuk a Föld éves erőforráskészletét. Ez az adat jól jelzi, mennyire elengedhetetlen, hogy nemcsak mi magunk, hanem gyermekeink is tudatosan tegyenek bolygónk védelméért. A környezetvédelem gyerekeknek egy kicsit nehezebben előadható, megterhelő témának tűnhet elsőre – ám erre is van megoldás. Ez részben a saját példamutatásunk, részben pedig a környezettudatos nevelés. De mit is takar ez pontosan, és hogyan segíthetsz ebben lurkódnak a megfelelő olvasmányokkal? Cikkünkben kifejtjük!

Tovább olvasom >>


Miért olyan félreértett dolog a gyermekeknek való olvasás

Kevés olyan erőteljes dolog van, mint rendszeresen olvasni egy kisgyermeknek. Meglepő előnyei vannak a gyermekek számára: kényelem és megnyugvás, bizalom és biztonság, kikapcsolódás, boldogság és szórakozás. Ha időt és teljes figyelmet szentelünk a gyermeknek, amikor felolvasunk neki egy történetet, azzal azt üzenjük neki, hogy számít.

Tovább olvasom >>


A gyermekeknek való olvasás társadalmi és oktatási előnyei

A gyermekének való olvasás előnyei határtalanok. A gyermekeknek való olvasás alapvető előnyei közé tartozik a szülő-gyermek kapcsolat ápolása, a gyermek fantáziájának beindítása és a felnőttkorig tartó tanulási képességek megalapozása.

Tovább olvasom >>