Blog

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A Három Testőr Alexandre Dumas klasszikusa, ami az izgalmas és lebilincselő történet mellett a gyerekeknek is fontos erkölcsi tanításokat tartalmaz.

Tovább olvasom >>


Találd ki mennyire szeretlek: Mesekönyv gyerekeknek és szüleiknek

A gyerekek nagy része ismeri a Találd ki mennyire szeretlek című rajzfilmsorozatot, de kevesen tudják, hogy a népszerű sorozat egy mesekönyv alapján íródott.

Tovább olvasom >>


Bear Grylls a modern Robinson Crusoe: szórakoztatva tanít a túlélésre

Extrém körülmények, undorító ételek és néha egy-egy sztár: Bear Gryllst karrierjében pont úgy megtalálhatóak a tv műsorok és a könyvírás, mint a katonai szolgálat és a rekordokat döntögető expedíciók. Gyakorlatilag Bear Grylls egy élő legenda, akinek főműsoridőben sugárzott sorozatain lassan már generációk nőttek fel. De miért olyan különlegesek Bear Grylls kalandjai?

Tovább olvasom >>


Az ifjúsági ismeretterjesztő könyvek világa

Napjainkban az internet széleskörű elterjedésével és napi szintű használatával látszólagosan visszaszorult a könyvek szerepe. Különösen a fiatalabb korosztály esetében merülnek fel aggályok a könyvolvasás terén. Azonban ez ne tévesszen meg minket. Egyre több és több olyan kiadvány jelenik meg a piacon, amelyek új szemléletet és változatosságot hoznak a száraz sorok közé. Ilyenek a modern, ifjúsági ismeretterjesztő könyvek is, amelyek témájukban és felépítésükben is eltérő képet mutatnak elődeikhez képest. De mégis hogyan tudják ezek az ismeretterjesztő könyvek lekötni a gyermekek figyelmét?

Tovább olvasom >>


A mese és a tankönyv találkozása, vagyis a történelmi témájú gyerekkönyvek

A könyvek világában különös helyet foglalnak el a történelmi témájú gyerekkönyvek. Attól függetlenül, hogy milyen korosztály számára íródott (vagy akár rajzolt) kiadványról van szó, szinte mindegyik elhelyezhető a mesék és a tankönyvek világa között. Egyszerre hordozzák mindkét típus pozitív tulajdonságait. De miket is tanulhatnak a kicsik ezekből a történelmi témájú gyerekkönyvekből? Vagy egyáltalán miért is érdemes ilyen történeteket is olvasniuk/olvasnunk nekik?

Tovább olvasom >>


Így fejlesztik a színezők gyermeked készségeit

A színezők manapság reneszánszukat élik. Ennek oka részben a színek bizonyítottan gyógyító mivoltában, részben a szem-és kézkoordináció fejlesztésében, a finommotoros készségek kialakításában keresendő. Ám a gyerekek esetében van még egy, elvitathatatlan előnye a színezésnek: a mentális egészségük, ezáltal pedig jövőjük megalapozása. A kiemelkedő stressztűrő képesség ugyanis játszva kialakítható a színes tollak, ceruzák vagy festékek segítségével – szó szerint. De miben is rejlik a színek mágiája valójában? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Tovább olvasom >>


Környezetvédelem gyerekeknek játékosan, szerethetően!

Napjainkban egyre többet hallhatunk bolygónk megóvásának fontosságáról – és sürgősségéről. Tavaly már július 28-án elhasználtuk a Föld éves erőforráskészletét. Ez az adat jól jelzi, mennyire elengedhetetlen, hogy nemcsak mi magunk, hanem gyermekeink is tudatosan tegyenek bolygónk védelméért. A környezetvédelem gyerekeknek egy kicsit nehezebben előadható, megterhelő témának tűnhet elsőre – ám erre is van megoldás. Ez részben a saját példamutatásunk, részben pedig a környezettudatos nevelés. De mit is takar ez pontosan, és hogyan segíthetsz ebben lurkódnak a megfelelő olvasmányokkal? Cikkünkben kifejtjük!

Tovább olvasom >>


Miért olyan félreértett dolog a gyermekeknek való olvasás

Kevés olyan erőteljes dolog van, mint rendszeresen olvasni egy kisgyermeknek. Meglepő előnyei vannak a gyermekek számára: kényelem és megnyugvás, bizalom és biztonság, kikapcsolódás, boldogság és szórakozás. Ha időt és teljes figyelmet szentelünk a gyermeknek, amikor felolvasunk neki egy történetet, azzal azt üzenjük neki, hogy számít.

Tovább olvasom >>


A gyermekeknek való olvasás társadalmi és oktatási előnyei

A gyermekének való olvasás előnyei határtalanok. A gyermekeknek való olvasás alapvető előnyei közé tartozik a szülő-gyermek kapcsolat ápolása, a gyermek fantáziájának beindítása és a felnőttkorig tartó tanulási képességek megalapozása.

Tovább olvasom >>